Cuti tepi pantai best di Thistle Port Dickson

Hotel menarik di Port Dickson
Berlatarbelakangkan swimming pool di Thistle Port Dickson


November 2021, sekali lagi kami berpeluang berkunjung ke Port Dickson - salah satu tempat percutian paling popular di Malaysia. Kali ini, kami memilih untuk menginap di Thistle Port Dickson, sebuah resort menghadap Selat Melaka yang dahulunya dikenali sebagai Guoman Resort Port Dickson. Kebetulan pula ketika merancang ke sini, Thistle Port Dickson sedang mengadakan promosi potongan 30% untuk tetamu yang telah lengkap divaksin. Bagai orang mengantuk disorong bantal, terus sahaja kami mengambil peluang untuk menginap di sini.


Check-in

Hanya beberapa jam sebelum bertolak, kami mendapat panggilan telefon dari pihak resort. Eh... pelik pula rasa. Ada apa ya? Sekadar ingin confirm waktu arrival, atau terdapat masalah pada tempahan? Kalau ada masalah, perlu ke kami tangguh atau batalkan percutian ni? Macam-macam dalam fikiran. Anak-anak pula dah excited. Segalanya telah siap, hanya menunggu masa untuk bertolak. Kesian kalau tiba-tiba terpaksa beritahu holiday perlu dicancel

Alhamdulillah, lega kami apabila diberitahu tiada apa-apa masalah pada tempahan yang dibuat. Namun, semakin terkejut apabila diberitahu pihak resort ingin membuat tawaran. Tak pernah pula kami mendapat panggilan seperti ini. Berkali-kali juga kami lihat semula nombor di telefon? Scammer ke?

Kami diberitahu bahawa pihak resort memilih tempahan kami untuk diupgrade ke bilik suite. Betul ke? Mengapa kami? Lagipun kami bukanlah regular guest di Thistle Port Dickson. In fact, ini adalah pertama kali kami menginap di sini.


Hotel best di Port Dickson
Ruangan lobi Thistle Port Dickson

Out of curiosity, kami bertanya sebab tawaran ini dibuat. Jawapan yang diberi sangat simple. Ketika itu, Thistle Port Dickson sedang membuat pilihan bilik untuk diupgrade secara random. Jika bersetuju, bilik kami akan diupgrade free of charge, jika tidak, mereka akan memilih tempahan lain untuk dinaik taraf. Memandangkan tiada bayaran tambahan dikenakan dan pemanggil juga tidak meminta apa-apa maklumat peribadi, kami bersetuju dengan tawaran yang dibuat. 

Sesampainya di sini, sekali lagi kami bertanya untuk memastikan panggilan telefon yang diterima sebentar tadi adalah genuine. Mana taknya, terasa too good to be true pula. Selama ini tak pernah kami terima tawaran begini. Sejujurnya, memang timbul juga rasa ragu-ragu. Namun alhamdulillah, urusan check-in berjalan lancar. Staf di bahagian reception sudah sedia maklum tentang perkara ini. Malah, bilik yang dijanjikan juga telah ready. 


Hotel menarik di Port Dickson
Pemandangan pool dari lobi


Bilik

Masuk sahaja ke bilik, subhanallah... memang cantik dan luas. Tak pernah kami menginap di bilik seperti ini. Alhamdulillah, sudah menjadi rezeki anak-anak. 

Suite penginapan kami mempunyai dua ruangan iaitu ruang tidur dan living room. Kedua-dua ruangan ini dipisahkan oleh pintu, menjadikan unit ini seolah-olah mempunyai dua bilik berasingan. Setiap ruang dilengkapi set televisyen dan tandas, namun bilik mandi (shower room) dan bathtub hanya terdapat di ruang tidur. Bagi kami, menjadi satu kelainan pula apabila melihat bathtub ditempatkan secara terbuka di luar bilik mandi. Tak pernah kami lihat layout begini sebenarnya... atau mungkin ini satu kebiasaan untuk penginapan suite? 


Hotel menarik di Port Dickson
Ruang tidur yang luas

Hotel best di Port Dickson
Shower room


Di bahagian kedua, ruang living room pula dilengkapi set sofa, televisyen, mini bar dan counter bar. Di sinilah kami dan anak-anak meluangkan masa bersama di bilik. Overall, segalanya memang kelihatan sangat cantik dan elegant. 

Memandangkan unit kami berada berhampiran children pool, sangat mudah untuk anak-anak ke kawasan kolam melalui beranda. Walaupun berada dekat dengan pool yang menjadi tumpuan tetamu di sini, privasi di bilik tidak menjadi masalah. Layout bahagian luar bilik menjadikan kawasan di hadapan beranda TIDAK menjadi laluan tetamu lain yang sedang berseronok di kawasan pool.


Hotel menarik di Port Dickson
Ruang living room

Hotel best di Port Dickson
Counter bar di ruangan living room


Makan

Bagi kami, buffet sarapan di Thistle Port Dickson biasa-biasa sahaja. Pilihan hidangan yang ditawarkan tidak mewah, dan rasa makanan juga average. Seperti di kebanyakan hotel lain, gandingan hidangan western seperti roti dan pastry dan makanan tempatan disediakan untuk pilihan tetamu. Alhamdulillah, walaupun tidak mewah, anak-anak tidak cerewet. Apa yang ada cukup buat mereka mengalas perut untuk melakukan aktiviti semasa percutian ini.Hotel menarik di Port Dickson
Menikmati hidangan di Fresh Restaurant


Aktiviti

1. Swimming pool

Kemana-mana sahaja kami pergi, swimming pool sentiasa menjadi tarikan untuk anak-anak kami, apatah lagi jika ada slide disediakan di pool kanak-kanak. Cukup hanya simple slide membuatkan mereka excited untuk bermain.

Swimming pool di sini dibuka sekitar pukul 8 pagi, namun ditutup sementara pada pukul 12 tengahari. Di sebelah petang pula, pool dibuka semula selama 4 jam bermula dari pukul 3 petang hingga 7 malam. Kami tidak pasti jika ini adalah kebiasaan atau timing begini hanya dilakukan sejak dibuka semula selepas PKP. Kami melihat terdapat dua kawasan slide yang ada di sini. Namun, hanya satu kawasan yang dibuka semasa kunjungan kami. 

Untuk mengelakkan crowd, sebelum pukul 8 pagi lagi, anak-anak kami telah bersedia di tepi pool kanak-kanak menanti waktu dibuka. Alhamdulillah, sempat mereka berseronok di pool slide sebelum lebih ramai pengunjung datang untuk turut bermain. Semasa di sini, kami melihat pool kanak-kanak adalah bahagian pool yang paling cepat dipenuhi tetamu. Apabila tetamu semakin ramai, anak-anak kami beralih untuk berenang di pool dewasa sebelum mengajak kami untuk sambung bermain pula di pantai.


Hotel menarik di Port Dickson
Bermain slide di children pool


2. Main pantai & mandi laut

Tidak seperti kunjungan kami di Avillion dan Grand Lexis, kami lihat pantai di Thistle Port dickson comparatively agak bersih. Disebabkan itu, kami tidak teragak-agak mengiyakan apabila anak-anak mengajak untuk mandi laut. 

Walaupun sentiasa terdapat pengunjung di sepanjang pantai, alhamdulillah, masih ada kawasan yang sesuai untuk anak-anak bermain. Mungkin kerana pantai ini adalah private beach, secara keseluruhan, suasana di pantai tidak begitu crowded. 

Selain mandi di laut, kami melihat pengunjung-pengunjung di sini turut berseronok menaiki banana boat. Walaubagaimanapun, anak-anak kami hanya meluangkan masa bermain pantai dan ombak bersama-sama. Oleh itu, kami tidak pasti berapa bayaran yang dikenakan untuk menaiki banana boat di sini. 


Hotel best di Port Dickson
Seronok bermain di pantai bersama-sama


3. Breakfast by the beach

Sarapan di tepi pantai, menikmati hidangan roti, kuih-muih, cereal, kopi, teh, jus dan buah-buahan yang disediakan di dalam bakul piknik rotan sememangnya menjadi aktiviti yang menyeronokkan untuk anak-anak kami. Perkelahan bersama keluarga ini sebenarnya adalah sebahagian daripada aktiviti yang ditawarkan oleh pihak resort. Jika berminat untuk menikmati sarapan dalam suasana tepi pantai begini, anda hanya perlu memaklumkan hari dan waktu yang anda kehendaki untuk pihak resort menyediakan bakul piknik lengkap berisi makanan dan juga tikar untuk digunakan. 

Kami memilih waktu yang disarankan staf di sini, iaitu sekitar pukul 9 pagi untuk bersama-sama menikmati perkelahan tepi pantai ini. Kami diberitahu bahawa waktu tersebut lebih sesuai memandangkan kebiasaannya air sudah mula surut, dan dalam waktu yang sama matahari belum terik memancar. 

Sebelum menuju ke pantai, kami ke Fresh Restaurant di mana buffet breakfast disediakan untuk semua tetamu. Di sini, kami diberi bakul picnic yang telah lengkap berisi makanan dan juga tikar untuk dibawa ke pantai. Pihak resort tidak reserve spot untuk tetamu di pantai. Tetamu perlu membawa bakul dan tikar yang disediakan dan memilih sendiri spot yang sesuai untuk keluarga berkelah. Bagi kami, perkara tersebut tidak menjadi masalah memandangkan pantai di sini tidaklah crowded.

 

Hotel menarik di Port Dickson
Breakfast by the beach


Bagaimana pula dengan makanan yang disediakan? Kami melihat makanan yang dibekalkan untuk aktiviti ini adalah sama dengan pilihan makanan yang disediakan untuk buffet. Kami TIDAK memilih sendiri makanan untuk dibawa. Namun begitu, kami berpuas hati dengan apa yang disediakan - sangat generous dengan variety yang memuaskan. Malah makanan tersebut agak banyak untuk kami sekeluarga. Untuk tidak membazir, kami membawa pulang makanan yang berlebih ke bilik untuk dijadikan hidangan tengahari. 

Memandangkan sarapan pagi sudah termasuk dalam pakej penginapan, kami tidak dikenakan sebarang caj tambahan. Ini bermakna, bufet sarapan digantikan dengan breakfast by the beach pada hari kami memilih untuk melakukan aktiviti ini. Kami diberitahu caj tambahan hanya dikenakan jika sarapan tidak termasuk dalam harga penginapan.


4. Melihat sunset

Memandangkan cuaca sangat baik semasa kunjungan kami di sini, kami tidak melepaskan peluang melihat fenomena matahari terbenam yang sentiasa menarik perhatian anak-anak. Kami meluangkan masa sebentar di waktu senja untuk bersiar-siar di tepi pantai sambil bersama-sama melihat matahari seolah-olah tenggelam di tengah-tengah lautan.


Hotel best di Port Dickson
Bersiar-siar di pantai di waktu senja


5. Lain-lain

Beberapa permainan seperti di game arcade disediakan di satu sudut berhampiran swimming pool. Sejujurnya, kami melihat tidak ramai tetamu yang bermain di situ, dan game yang disediakan juga sangat limited dan hanya sesuai untuk kanak-kanak yang masih kecil. Semasa di sini, beberapa kemudahan mesra kanak-kanak yang lain seperti lego room, play room, petting zoo dan giant chess masih belum dibuka semula. 


Hotel best di Port Dickson
Antara permainan di game arcade

Walaupun dari segi kemudahan yang disediakan, bagi kami Thistle Port Dickson belum beroperasi sepenuhnya pasca PKP, anak-anak tetap gembira dengan percutian di sini. Berehat sambil menghirup udara segar di tepi pantai serta keseronokan bermain pasir dan ombak terasa sangat menenangkan terutamanya selepas beberapa ketika berkurung akibat PKP. Bagi kami, Thistle Port Dickson menawarkan keunikan tersendiri, terutamanya dari segi kawasan pantai yang kami rasakan lebih bersih jika dibandingkan dengan resort lain di Port Dickson yang pernah kami kunjungi sebelum ini.

Jika anda merancang untuk ke sini, Thistle Port Dickson terbuka untuk tempahan secara online melalui laman web mereka di sini. Semasa ke sini, kami melakukan direct booking di laman web mereka memandangkan pihak resort sedang mengadakan promosi yang lebih berbaloi. Namun, jangan lupa juga untuk menyemak harga penginapan di Agoda, booking.com dan Expedia untuk memastikan anda mendapat tawaran yang paling berbaloi semasa percutian anda.


Lain-lain yang menarik:

Percutian dalam suasana kampung di Avillion Port Dickson

Percutian keluarga di Grnad Lexis Hotel, Port Dickson


Tiada ulasan:

Catat Ulasan