Back to nature di Batang Kali - Huda's Haven Resort

Hotel menarik di Hulu Selangor
Huda's Haven Resort di Batang Kali, Selangor

Sudah lama sebenarnya kami bercita-cita untuk ke sini. Sejak melihat foto percutian kenalan berlatarbelakangkan alam semulajadi, Huda's Haven Resort kami masukkan ke dalam wishlist weekend getaway kami. Suasana back to nature namun dalam masa yang sama terletak hanya sejam lebih memandu dari Kuala Lumpur membuatkan tempat ini sesuai sebagai tempat istirehat seisi keluarga. Namun belum menjadi rezeki kami sebelum ini apabila setiap kali ingin ke sini, kami sentiasa diberitahu bahawa kesemua unit telah penuh ditempah.

Disebabkan itu, setelah PKP diumumkan tamat, kami terus sahaja menghubungi pihak Huda's Haven Resort. Sebaik diberitahu bahawa masih ada unit yang available, terus sahaja kami mengambil peluang untuk ke sini. Lebih menarik apabila kami dapat menempah satu-satunya unit villa dengan private pool yang dibuka untuk tempahan orang ramai.


Lokasi

Terletak di Batang Kali, Huda's Haven Resort terletak agak ke dalam dari kawasan pekan. Jika ke sini, anda akan melalui jalan tidak bertar sambil menikmati pemandangan alam semulajadi. Jalan tersebut agak sempit dan anda perlu berhati-hati terutamanya jika ada kenderaan yang datang dari arah bertentangan. Namun, anda tak perlu risau jika tidak mempunyai kenderaan 4WD. Kereta biasa masih boleh melalui jalan tersebut. In fact, kami melihat kebanyakan tetamu termasuk kami sendiri tidak menggunakan kenderaan 4WD untuk ke sini.

Oh, seperkara lagi, kami melihat tiada lampu di sepanjang jalan tersebut. Oleh itu, jika ke sini, kami merasakan adalah lebih baik untuk tidak merancang keluar ke pekan terutamanya pada waktu malam. Jika perlu, anda boleh mendapatkan apa-apa keperluan di pekan terlebih dahulu sebelum menuju ke resort ini. 


Check-in

Disebabkan kami tiba agak awal, unit penginapan kami belum sempat disiapkan. Oleh itu, kami perlu menunggu sebentar sebelum dibenarkan masuk ke bilik. Sementara menunggu, kami megambil kesempatan untuk meninjau kawasan sungai berhampiran sebelum anak-anak mengalas perut di cafe yang terletak berhampiran kaunter check-in. Alhamdulillah, staf di sini sangat ramah dan memahami. Kami tidak perlu menunggu lama sebelum diberitahu bahawa bilik telah siap untuk dimasuki.


Hotel best di Hulu Selangor
Alas perut sebelum check-in ke bilik

Bilik

Secara am, unit penginapan di Huda's Haven terbahagi kepada chalet kayu dan juga villa. Chalet kayu terletak berhampiran kaunter check-in, pool dan juga pond, manakala villa pula terletak di kawasan yang lebih tinggi dan lebih hampir dengan sungai.

Disebabkan rancangan asal adalah untuk ke sini bersama dua lagi ahli keluarga lain, kami menempah dua unit iaitu Frangipani dan Forget Me Not. Unit Frangipani terletak di bahagian atas unit Forget Me Not dan dihubungkan oleh tangga di bahagian dalam villa, menjadikannya seperti rumah dua tingkat. Bagi kami, layout begini sangat membantu untuk kami memantau anak-anak semasa percutian. Namun begitu, jika anda hanya memerlukan satu unit, jangan risau tentang privasi. Ini adalah kerana unit atas dan laluan tangga ke unit bawah dipisahkan oleh pintu yang boleh dikunci dari kedua-dua belah.


Hotel best di Hulu Selangor
Tangga yang menghubungkan unit Frangipani dan Forget Me Not

Unit Frangipani dan Forget Me Not boleh memuatkan sehingga 4 orang tetamu setiap satu. Kedua-dua bilik dihias menarik dan mempunyai sebuah katil bersaiz queen, sofa bed, attached bathroom, meja makan dan juga pantry ringkas. Kemudahan seperti aircond, set televisyen, peti, sinki dan microwave turut disediakan untuk keselesaan tetamu. 


Hotel best di Hulu Selangor
Berehat di unit Forget Me Not

Hotel best di Hulu Selangor
Ruang dining dan living

Hotel best di Hulu Selangor
Ruang makan lengkap dengan pinggan dan cutlery

Namun, antara semua kemudahan yang ada, yang paling membuatkan anak-anak excited tentulah apabila melihat private pool di unit Forget Me Not! Saiz pool yang cukup untuk mereka bermain bersama, ditambah pula dengan lokasi di kawasan yang lebih tinggi overlooking pemandangan sebahagian kawasan resort, membuatkan mereka tak sabar untuk berendam sebaik masuk ke bilik. Sebagai bonus, terdapat jaring hitam yang menjadi 'atap' pool ini sekaligus memberi peluang anak-anak untuk terus mandi dan bermain dalam keadaan hujan yang tidak terlalu lebat.


Hotel menarik di Hulu Selangor
Private pool di unit Forget Me Not

Makan

Sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam untuk 4 orang sudah termasuk dalam harga penginapan setiap unit villa yang kami tempah. Disebabkan kami menempah dua unit, ini bermaksud pihak resort menyediakan makanan untuk 8 orang sepanjang penginapan kami di sini. Terlalu banyak pula rasanya memandangkan dua lagi ahli keluarga tidak dapat menyertai percutian ini. Oleh itu, untuk mengelakkan pembaziran, kami meminta pihak resort mengurangkan makanan yang disediakan untuk kami. 

Rata-rata, makanan yang disediakan bercirikan masakan kampung dan dihantar ke bilik di dalam mangkuk tingkat. Sepanjang kami di sini, makanan sentiasa dihantar on time. Tak pernah lewat. Dari segi keseimbangan pula - nasi, lauk, sayur, buah dan air semuanya lengkap. Bagi kami, rasa makanan juga memang sedap, ditambah pula apabila dinikmati dalam suasana tenang dikelilingi alam semulajadi. Alhamdulillah, sememangnya menambah selera!


Aktiviti

1. Mandi sungai

Walaupun terdapat pool di bilik, aktiviti mandi sungai masih menjadi highlight anak-anak di sini. Mana taknya, bukan selalu anak-anak kami yang membesar di bandar berpeluang merasa keseronokan mandi sungai begini.

Sungai Hijau yang mengalir hanya beberapa meter di luar pagar Huda's Haven Resort sememangnya menarik perhatian anak-anak. Air yang jernih, dingin dan tohor menjadikan aktiviti mandi sungai sebagai aktiviti wajib jika anda ke sini. Disebabkan sungai ini tidak terletak di dalam kawasan resort, kami melihat pengunjung luar juga berpeluang berekreasi di sini dengan sedikit bayaran (tetamu resort tidak dikenakan bayaran tambahan untuk mandi di sungai ini). 


Hotel menarik di Hulu Selangor
Sungai di luar pagar Huda's Haven Resort

Hotel menarik di Hulu Selangor
Bermain di Sungai Hijau


2. Mandi pool

Jika masih belum puas mandi sungai, anda boleh membawa anak-anak mandi dan bermain di swimming pool pula. Di sini, Huda's Haven Resort turut menyediakan swimming pool sebagai kemudahan buat tetamu mereka. Pool ini terletak lebih hampir dengan chalet kayu dan terbahagi kepada pool dewasa dan kanak-kanak. Namun semasa di sini, anak-anak kami lebih selesa bermain bersama-sama di private pool di unit Forget Me Not.


Hotel menarik di Hulu Selangor
Kemudahan pool dewasa dan kanak-kanak

Hotel menarik di Hulu Selangor
Mandi pool di unit Forget Me Not


3. ATV

Untuk mereka yang sukakan aktiviti bermotor, jangan lupa untuk menempah aktiviti ATV semasa bercuti di Huda's Haven Resort. Aktiviti yang diuruskan sendiri oleh pihak resort ini memberi anda peluang menunggang ATV di kawasan sekitar resort dengan diketuai seorang guide. Jangan risau jika anda tidak biasa menunggang ATV. Sebelum dibawa ke luar kawasan resort, bukan sahaja anda akan diajar serba sedikit cara-cara untuk mengendalikan ATV, malah turut diberi peluang membiasakan diri menunggang ATV di dalam kawasan resort.  

Caj yang dikenakan semasa kunjungan kami adalah RM40 untuk setiap ATV, dan kami dibawa ronda-ronda sekitar Kampung Hulu Rening selama 30-40 minit. 


Hotel menarik di Hulu Selangor
Membiasakan diri menunggang ATV terlebih dahulu


4. Lain-lain

Huda's Haven Resort turut menyediakan pelbagai aktiviti untuk tetamu mengisi masa mereka di sini. Selain mandi-manda dan bersiar-siar di perkarangan resort, anak-anak kami sempat meluangkan masa bermain ping-pong dan carom bersama-sama. Kami melihat terdapat juga kumpulan yang mengadakan family day dengan pelbagai aktiviti seperti memancing, bbq, berbasikal, bermain bola, malah mendirikan khemah sebagai tempat kanak-kanak bersantai. Kelihatan sungguh meriah sekali.


Hotel menarik di Hulu Selangor
Meluangkan masa bermain carom


Jika anda merancang untuk ke sini, anda boleh melihat kemudahan dan aktiviti yang disediakan pihak resort berserta caj seperti di bawah. Senarai ini diberikan kepada kami semasa kunjungan pada bulan September 2021. Maklumat lanjut mengenai resort ini boleh didapati di website mereka di sini atau anda boleh juga menghubungi nombor 012-800 5608 untuk sebarang pertanyaan. Selamat bercuti!


Hotel menarik di Hulu Selangor
Senarai kemudahan dan aktiviti di Huda's Haven Resort


Tiada ulasan:

Catat Ulasan