Mengajar anak membaca: Free phonics matching sentence to picture worksheetDaripada latihan phonics matching words to pictures, saya beralih ke latihan matching sentences to pictures. Sentences yang digunakan adalah simple sentences yang hanya menggunakan simple cvc words atau three letter words, dengan tambahan sight words seperti 'the' dan 'a'. Latihan ini saya jadikan aktiviti tambahan dalam usaha membina keyakinan anak membaca.

Terdapat dua worksheets untuk setiap short vowel, dan setiap worksheet mempunyai empat simple sentences. Latihan ini saya gunakan sebagai aktiviti sampingan untuk sesi membaca buku-buku cerita phonics yang menggunakan konsep yang sama.

Anda dipersilakan untuk menggunakan worksheet ini secara percuma untuk membantu dalam pembelajaran anak-anak atau murid-murid anda. Worksheet ini boleh digunakan untuk tujuan peribadi selagi tidak digunakan untuk tujuan komersil. Harap membantu dan selamat mengajar!


Klik di bawah untuk download/print free worksheet (short vowel 'a'):

Free phonics matching sentence to picture worksheet 1

Free phonics matching sentence to picture worksheet 2Klik di bawah untuk download/print free worksheet (short vowel 'e'):

Klik di bawah untuk download/print free worksheet (short vowel 'i'):

Klik di bawah untuk download/print free worksheet (short vowel 'o'):

Klik di bawah untuk download/print free worksheet (short vowel 'u'):

Tiada ulasan:

Catat Ulasan